Portræt af Sune Bak

Sune under stangen til DM

Sune under stangen til DM

Sune Bak

Født 1974, og arbejder i Sverige som Financial Director i Repligen Sweden AB hvor jeg har finans ansvaret. Selskabet laver kritiske råmaterialer (specielle proteiner) til den Pharmaceutiske industri. Mine klubkammerater kalder mig ”Direktøren”, muligvis fordi de tror at jeg er direktør.

Jeg har konkurreret i længere tid, og løfter som senior. Jeg konkurrerede i 100 kg klassen de første år, en enkelt gang i 90 kg klassen og var så primært i 110 kg klassen i nogle år. I de nye vægtklasser har jeg været i -120 kg vægtklassen, var oppe og vende i +120 kg klassen og er nu i -105 kg klassen. Så jeg har prøvet en del vægtklasser. 105 kg klassen bekommer mig bedst – det er her min naturlige vægt ligger.

Jeg har altid været sportsligt engageret. Fra jeg var 9 til jeg var 23 dyrkede jeg konkurrencesvømning, hvor jeg også svømmede på landsholdet. Her var jeg med til nogle få Internationale stævner og i dansk regi er mit bedste resultat en 4. plads i 50 m fri til DM på kortbane, og jeg har sluttet på en 6. plads i 50 meter fri til de danske langbane mesterskaberne. Lige ved og næsten, jeg har aldrig vundet noget metal i senior rækkerne som svømmer.

Efter svømningen fortsatte jeg med at styrketræne i forbindelse med studierne i Dansk Helsesport i Aarhus. Jeg kunne løfte 170 kg i bænkpres som motionist og Lars Guldberg fra AK Nordland spurgte så om jeg ikke kom op og prøve styrkeløft i deres klub. Så jeg startede med at stille op for AK Nordland, men trænede stadig i motionscenteret. I 2005 havde jeg min debut til DM i Bænkpres. Jeg gik direkte ind og fik en 2. plads i 100 kg klassen efter Thomas Sørensen med et løft på 200 kg. Jeg var faktisk lige ved at få første pladsen med et 3. forsøg på 210 kg, men løftet blev underkendt 1-2.

Senere samme år flyttede jeg til København, men beholdt min licens i AK Nordland imens jeg løftede som bænkpresser til at starte med. Jeg trænede lidt i IK99 og på arbejdet, men ledte efter en rigtig styrkeløft klub til at hjælpe med trøjetræningen op til konkurrencer. Jeg fik så kontakt til Jacob Prehn gennem motion-online og blev inviteret til at komme ned og prøve løfte lidt i bænkpres trøjen. Efter cirka 1½ år så flyttede jeg min licens til HSF, og har så været her lige siden. Tidligere har jeg lagt en del af min træning i vægtløfterklubben IK99 tæt på hvor jeg bor, men nu hvor jeg arbejder i Sverige har jeg flyttet al min træning her til HSF.

Jeg dyrker jeg styrkeløft fordi jeg har fundet ud af at jeg er god til det. Jeg laver bedre resultater i denne sport i forhold til de resultater som jeg kunne opnå som svømmer og faktisk træner jeg mindre nu end jeg gjorde dengang. Som styrkeløfter træner jeg 4-5 pas om ugen, og bruger 2-3 timer per gang. Så en del tid bliver der da lagt i lokalerne.

Mit bedste resultat er helt ubetinget en 3. plads i bænkpres til EM Senior i 2009 i 110 kg klassen og så har jeg vundet WEC (Western European Championship) i 2010. På totalen er mit bedste resultat en 6. plads til EM i 120 kg klassen, og jeg har 2 gange fået en 9. plads til VM, først i 120 kg klassen i 2011 i Ukraine og så i 105 kg klassen i 2012 i Puerto Rico. Det er de placeringer jeg vil fremhæve af internationale resultater. Nationalt har jeg 6 danske mesterskaber og har vundet prisen for som året danske løfter 5 år i træk. Jeg har længe jagtet pointrekorden og det er endelig lykkes. Min seneste trekamp gav 537 wilkspoint, hvilket er det bedste herre resultat nogensinde. Men der er stadigvæk laaangt op til konkurrenterne internationalt.

Jeg er på udstyrslandsholdet og konkurrerer derfor mest i udstyr. Jeg debuterede faktisk med 3 gode raw trekamps stævner i træk. Nordland i 2005, 2006 og 2007, og jeg stiller op her igen i år i Nordland Cup (nu DM raw). Det er ikke fordi jeg ikke har lyst til at konkurrere raw, men fordi jeg prioriterer udstyret på grund af landsholdspladsen.

Ambitionen fremover er nok at se hvor meget jeg kan skrabe til mig som Masters løfter. Jeg bliver Masters løfter 1. januar 2014, og så vil jeg stille op til Masters mesterskaberne både i EM og VM regi. Her vil jeg se om det er muligt at tage internationalt metal på totalen. Jeg vil med det samme udnytte at jeg er bliver Masters løfter, og komme så stærkt ind i klassen som muligt. Så ser vi hvor langt det rækker. Det er lidt et Wild Card, for man ved aldrig hvem der stiller op i Masters rækkerne. Der er stærke folk der er blevet Masters. Realistisk set så får jeg aldrig noget metal i Senior rækkerne på internationalt plan, men for min egen skyld, så kan jeg altid måle det som jeg opnår og se hvor langt det vil have rakt i senior rækkerne.

Livet starter når man bliver 40, det er jeg blevet lovet ihvertfald.

Skriv et svar