Reportage fra VM Raw (Classic powerlifting)

VM Classic Powerlifting 2013

Hvidovre styrkeløft var fornemt representeret til dette års VM i Raw styrkeløft. Hele to løftere skulle i kamp, Nicolas Skaarup i -120 kgs klassen og Sune Bak i -105 kgs klassen. Vores æresmedlem Carsten Holm Larsen, også kendt som Vikingen, var desuden med som teamleder for de danske udsendinge.

Stævnet blev i år afholdt i Suzdal som ligger omkring 300 km udenfor Moskva.

Første løfter i kamp var Sune Bak i 105 kgs klassen. Optakten til stævnet havde virket lovende i både bænkpres og dødløft, imens squattræningen havde forløbet en smule mere trægt.

Der blev åbnet på 235 kg i førsteforsøget, som blev godkendt med alle tre dommerstemmer. I andet forsøget blev der øget til 245 kg, som ligeledes blev løftet i god stil og godkendt med alle tre dommerstemmer. I sidste forsøg blev der bestilt 252,5 kg som ville være en personlig rekord med 2,5 kg og ligeledes en Dansk rekord med 2,5 kg. Løftet blev dog for tungt i denne omgang.

I bænkpress blev der åbnet på 182,5 kg, som blev løftet nemt. Hernæst en frisk øgning på 7,5 kg til 190 kg, som blev løftet overbevisende med god fart. En af dommerne kvitterede dog med en lampe for løftet bagdel. Sidste vægt blev bestilt med en konservativ øgning af vægten på 2,5 kg til 192,5 kg for at sætte endnu en personlig rekord, og måske alligevel kunne holde bagdelen når der blev trykket fra bunden. Vægten blev løftet, men desværre underkendt for at lette bagdelen. De lidt lavere Eleiko stativer gør det ikke nemmere at bagdelen nede, når man træner på et ER stativ, det er ganske vist.

I dødløft blev der åbnet sikkert med et godkendt løft på 275 kg. Der blev øget med 12,5 kg til 287,5 kg, som ville være en forbedring af den danske dødløft rekord på 2,5 kg, og samtidig en forbedring af total rekorden med 2,5 kg til 722,5 kg. Vægten var tung i bunden af løftet, men da den først kom fri, blev den locket til godkendt uden problemer. To danske rekorder i eet. I sidste forsøget blev der forsøgt 292,5 kg. Da løftet var tungt i bunden, så blev der givet lidt efter for at få vægten fri fra gulvet, men dette blev desværre straffet senere i løftet, hvor lockout af vægten desværre ikke lod sig gøre.

Alt i alt en total på 722,5 kg hvilket rakte til en 12. plads. Total rakte til 431 wilkspoint og derfor forhåbentlig også en plads på holdet til næste års VM i Kazahkstan.

Søndag var Nicolas Skaarup i ilden. Nicolas havde haft irritation i knæet op til stævnet, så squattræningen var ikke forløbet helt som planmæssigt. Nicolas var dog alligevel klar til at skyde den af og se hvor meget der kunne skrabes sammen på dagen.

Der blev åbnet sikkert på 240 kg som blev løftet uden problemer. Der blev øget med 15 kg til 255 kg som kom en smule ud og hænge og derfor tung i afslutningen og kom til at koste en del kræfter. Løftet blev ligeledes godkendt. Vi kunne se at der ikke var til en PR på dagen, og der blev derfor bestilt 262, kg i sidste forsøget. Det skulle vise sig at dette var lige præcis den vægt som kræfterne rakte til på dagen. Vægten blev grindet op i klassisk sneglestil, og dommerne kvitterede med 3 hvide lamper for den heroiske indsats.

I bænkpres blev der lagt godt for land med hele 195 kg, som blev godkendt. Da der ikke var så meget overskud i løftet blev der øget konservativt med 5 kg for at skrabe mest muligt sammen til totalen. Denne vægt blev løftet tungt, men sikkert og igen godkendt med alle stemmer. I sidste forsøget blev der forsøgt at skrabe ekstra 2,5 kg sammen, men kræfterne rakte desværre ikke i denne omgang.

Dødløften blev åbnet sikkert på 270 kg. I andetløftet blev der sigtet imod at skrabe 430 wilkspoint sammen og dette passede fint med en rimelig øgning på 15 kg til 285 kg. Denne vægt blev igen løftet sikkert og godkendt. Umiddelbart ville 292,5 kg til sidste løft have været et fornuftigt gået og 2,5 kgs PR i disciplinen. Men da denne vægt hverken ville gøre fra eller til, så var der også en mulighed for at give et træk for en ny dansk rekord på totalen ved at øget til 297,5 kg. Det var Nicolas frisk på. Lige ved og næsten. Der blev givet lidt efter i bunden af løftet for at få vægten fri af gulvet, men straffen kom i lockoutet hvor der blev kæmpet bravt i flere sekunder. Desværre rakte kræfterne præcis ikke i denne omgang.

Alt ialt en total på 747,5 kg, som rakte til en 12. plads i et hårdt felt og gav 430 wilks point. Da både Sune og Nicolas har lavet 430 wilks, så ser det ud til at Hvidovre har en mulighed for også til næste år at være repræsenteret til VM i Classic Powerlifting med med to løftere. Måske endda flere ….

 

en førstehånds beretning af Sune Bak

 

 

 

Skriv et svar